ГЕРБ-СДС отново заложи образованието като национален стратегически приоритет  и като

...
ГЕРБ-СДС отново заложи образованието като национален стратегически приоритет  и като
Коментари Харесай

Стефан Шилев, ГЕРБ: Образованието е приоритет за ГЕРБ-СДС

„ ГЕРБ-СДС още веднъж заложи образованието като народен стратегически приоритет  и като най-важната инвестиция за развиването ни ”, това съобщи претендентът за депутат от обединението и втори в листата за Пловдив-град доцент Стефан Шилев във връзка началото на новата образователна година.

Той акцентира, че през интервала на ръководство на ГЕРБ 2017-2021 година разноските за бранша бяха увеличени от 3,6 на 4,5 % от Брутният вътрешен продукт, а при едно последващо ръководство те ще набъбнат до 5 %. Това обаче не е самоцел. Това нарастване ще докара до модел на образован напредък, основан на образованието, науката, нововъведенията и технологиите.

„ Знаем, че положителният и стимулиран преподавател е фундаментът на качественото обучение. Това го декларирахме преди пет години, поемайки ангажимент за приоритизиране на учителската специалност, за удвояване на заплащането, и го изпълнихме. Ангажираме се да реализираме и поддържаме междинните училищен заплати на равнище над 125 % от междинната за страната, която предвиждаме да стане 1400 евро след цялостен управнически мандат на ГЕРБ-СДС. Освен това поемаме ангажимент да продължим модернизацията на педагогическото обучение, да подкрепим още повече политиката за стимулиране на интереса към педагогическите професионални посоки и специалности, да обърнем още по-сериозно внимание към професионалното обучение с преструктуриране на приема и обвързването му с потребностите на обществото и стопанската система и така нататък “, сподели още доцент Шилев.

Според него ефикасното приобщаване на всяко дете е част от задачите, които ГЕРБ-СДС си слага в региона на образованието. В поддръжка на думите си той изброи следните обстоятелства:

-Със основаването на ефикасен механизъм за взаимна работа на институциите за обгръщане и интеграция на децата и учениците успяхме да приобщим над 50 000 деца от уязвимите групи, увеличавайки обсега на системата от 92 % на 95 %.

-Като част от ранното детско и предучилищно обучение се ангажираме с създаване на 60 нови детски градини и дострояване на други 100 бр., в това число в град Пловдив.

-Успяхме да изградим СТЕМ центрове в над 260 учебни заведения и закупихме 150 хиляди портативни компютъра, като се ангажираме да надградим постигнатото през идващия управнически мандат, в случай че хората ни гласоподават доверие.

– Повишихме финансирането за предпазени учебни заведения и детски градини, и такива с централизация на деца от уязвими групи и професионални паралелки и СТЕМ профили.

-Изпълнявайки отговорностите си на грижлив собственик, през последното ръководство модернизирахме над 500 просветителни институции и изградихме 12 нови учебни заведения, а 44 други надстроихме.

„ При идващ мандат ще изградим 10 учебни заведения в огромните градове, 100 физкултурни салона и 4000 учебни стадиони, в това число Пловдив. През идващите четири години ще повишим разходния стандарт за гимназиален стадий на образование и ще въведем спомагателен съставен елемент, основан на резултатите.

Със средства на община Пловдив проектирахме ремонта на Хуманитарната гимназия, а в случай че ни гласувате доверие ще осигурим задоволително финансиране за ремонта й, за който не доближават повече от половината нужни средства. Училището, в което са учили Иван Вазов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков, в която са били шестима министър председатели – Петко Каравелов и Андрей Тошев, като възпитаници и  Константин Стоилов, Иван Евстатиев Гешов, Андрей Ляпчев и Георги Кьосеиванов, като учители, още веднъж ще заблести с тогавашния си искра “, съобщи вторият в листата на ГЕРБ-СДС В 16-ти МИР доцент Стефан Шилев.

В резултат от направения от ГЕРБ-СДС План за възобновяване и резистентност в част обучение, общопризнат на 90 % от четворната коалиция, в Пловдив, София, Варна и Бургас ще се финансира построяването на по 2 нови учебни заведения.

„ Поемаме ангажимент да следим прецизно и да направляваме вземането на решения за място и самото създаване на учебните заведения в съответните периоди.

Това са единствено част от целите и задачите, които коалиция ГЕРБ-СДС ще следва при последващо ръководство на страната. Като народни представители от 16 МИР-Пловдив град се ангажираме с работа за развиване на просветителната инфраструктура на града ни. На изборите на 2 октомври гласувайте с номер 24 за по-доброто бъдеще на децата ни “, прикани доцент Стефан Шилев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР